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Disclaimer:

The Ethics Advisory Committee of the State Bar of New Mexico
(“Committee”) is constituted for the purpose of advising inquiring
lawyers on the application of the New Mexico Rules of Professional
Conduct in effect at the time the opinion is issued (the “Rules”) to
the specific facts as supplied by the inquiring lawyer or, in some
instances, upon general issues facing members of the bar. The
Committee does not investigate facts presented to it and generally
assumes the facts presented are true and complete. The Committee
does not render opinions on matters of substantive law. Lawyers
are cautioned that should the Rules subsequently be revised or facts
differ from those presented, a different conclusion may be reached
by the Committee. The Committee’s opinions are advisory only,
and are not binding on the inquiring lawyer, the disciplinary board,
or any tribunal. The statements expressed in this opinion are the
consensus of the Committee members who considered the issue.

Question Presented:
May alawyer have direct (ex parte) contact with a former mana-
gerial employee of an opposing party?

Summary Answer:

Yes, a lawyer may communicate directly with former constituents
of an organization; only communication with current constitu-
ents is prohibited by the Rules.

Analysis:
Rule 16-402, Communication with person represented by coun-
sel, is the applicable rule. It states:

In representing a client, a lawyer shall not communicate about the
subject of the representation with a person the lawyer knows to
be represented by another lawyer in the matter, unless the lawyer
has the consent of the other lawyer or is authorized to do so by
law or a court order. Except for persons having a managerial
responsibility on behalf of the organization, an attorney is not
prohibited from communicating directly with employees of a
corporation, partnership or other entity about the subject matter
of the representation even though the corporation, partnership
or entity itself is represented by counsel.

The Committee notes that this rule is stated in the present-tense,
prohibiting communication only with those managerial person-
nel “having” such responsibility on behalf of the organization.
Official Comment 7 to the Rule states in part:

In the case of a represented organization, this rule prohibits
communications with a constituent of the organization who
supervises, directs or regularly consults with the organization's
lawyer concerning the matter or has authority to obligate the
organization with respect to the matter or whose act or omission
in connection with the matter may be imputed to the organiza-
tion for purposes of civil or criminal liability. Consent of the
organization’s lawyer is not required for communication with
a former constituent. (emphasis added).

This statement is consistent with, and modeled after, the ABA
Model Rules, Model Rule 4.2, Comment 7. It is also noted that
United States Federal District Court Judge James Browning has
recognized in at least one Memorandum Opinion the propriety
of communicating with former employees under Rule 16-402
NMRA. See Todd v. Montoya, No. CIV 10-0106 JB/WPL, 2011
U.S. Dist. LEXIS 14435 (D.N.M. Jan. 12, 2011).

While the Committee agrees that such communication is per-
missible, it does caution the attorney to follow the guidelines in
Rule 16-403 when communicating with unrepresented parties.
As the ABA noted in its Formal Opinion 91-359 (1991):

The lawyer should also punctiliously comply with the require-
ments of Rule 4.3, which addresses a lawyer’s dealings with un-
represented persons. That rule, insofar as pertinent here, requires
that the lawyer contacting a former employee of an opposing
corporate party make clear the nature of the lawyer’s role in the
matter giving occasion for the contact, including the identity of
the lawyer’s client and the fact that the witness’s former employer
is an adverse party.

Finally, it is noted that while still employed, a former managerial
employee may have had confidential communications with the
organization’s attorney and that those communications remain
confidential and should not be requested from the former
employee. It is also not uncommon for former managers to be
contractually constrained by a confidentiality agreement with
their former employer. If the lawyer is aware of the existence of
confidentiality agreement, it would be improper to actin a way to
cause the former managerial employee to breach the agreement.

Conclusion:

For the reasons set forth above, the Committee concludes that a
lawyer may contact former managerial employees of an opposing
party, though he or she should be certain those communications
comply with the rules for communicating with unrepresented
persons and include full disclosure of his or her role in relation
to the former employer. The lawyer must not act in a way that
would cause the former managerial employee to violate any duty
of confidentiality that applies to the matter at hand.
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