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Ethics Advisory Opinion
From the State Bar of New Mexico’s Ethics Advisory Committee 

Formal Opinion: 2013-01

Contingent Fee Agreements; Charging Interest On 
Costs

RULES IMPLICATED: Rule 16-105(A) and (C)(fees); Rule 
16-107(A)(2), (B)(1), and (B)(4)(conflict of interest; current 
clients); 16-108(I)(2)(contingent fees agreements generally 
permitted). This opinion is based on the Rules as amended 
effective as of July 15, 2013. Subsequent changes in the Rules 
could impact the opinion provided.

DISCLAIMER:
The Ethics Advisory Committee of the State Bar of New Mexico 
(“Committee”) is constituted for the purpose of advising in-
quiring lawyers on the application of the New Mexico Rules of 
Professional Conduct in effect at the time the opinion is issued 
(the “Rules”) to the specific facts as supplied by the inquiring 
lawyer. The Committee does not render opinions on matters of 
substantive law. Lawyers are cautioned that should the Rules 
subsequently be revised or different facts be presented, a different 
conclusion may be appropriate. The Committee’s opinions are 
advisory only, and are not binding on the inquiring lawyer, the 
disciplinary board, or any tribunal. The statements expressed in 
this opinion are the consensus of the Committee members who 
considered the request.

QUESTION PRESENTED: 
Relating to Property Damage Claims and Contingent Fees
	 1.	 In representing an individual in an “auto accident-
related property damage claim,” is it permissible to charge a 
contingent fee for those legal services dependent on obtaining 
a recovery for the property damage claim? 
	 2.	 If such a contingency fee is permissible, are you able 
to advise whether the Ethics Advisory Committee would view 
a 10% fee for recovery or up to $10,000 (20% for recovery in 
excess of $10,000) for the property damage claim as reasonable?

Relating to Interest on Costs Advanced
	 3.	 Under a New Mexico contingent fee agreement that 
meets all other requirements for contingent fee agreements, is 
it permissible to charge reasonable interest on costs that are 
advanced during the case?
	 4.	 If so, how is the interest rate to be calculated and 
determined? 
	 5.	 Is there an upper limit as to what the Ethics Committee 
would deem reasonable?

SUMMARY ANSWER
	 While a contingent fee contract for the recovery is not 
prohibited by the Rules provided it is written, reasonable, ef-
fectively explained and communicated to the client pursuant 
to Rules 16-105 (A) and (C), the Committee cannot provide a 
“hard-and-fast” rule regarding the amount of the contingent fee 
that may be charged since that depends upon the circumstances 
outlined in Rule 16-105(A).
	 Likewise, the Rules do not prohibit the deduction of ex-
penses from a client’s recovery for property damage so long as 

the deduction of expenses, including interest, are reasonable 
under Rule 16-105(A) and communicated effectively under 
Rule 16-105(C). Also, in charging interest or obtaining credit 
for the client, the attorney must avoid a conflict of interest as 
explained in Rule 16-107(A)(2) or obtain informed consent in 
writing from the client under Rule 16-107(B). The Committee 
is not able to speculate on the upper limit of the rate of any 
such interest.

FACTS: 
	 No background facts were presented with this inquiry; rather, 
the facts were presented in a series of succinct questions.

ANALYSIS: 
Issues Relating to Contingent Fees  

in Auto Accident Cases and Property Damage

	 While these inquiries involve the reasonableness of a con-
tingent fee and related expenses under our rules, we take this 
opportunity to review some of the fundamental requirements of 
contingent fee contracts. First, there is no ethical impediment to 
a contingent fee contract in an “auto accident-related property 
damage” case.1 Such a contract must be in writing and signed by 
the client.2 The contract must contain the precise basis for the 
calculation of the fee and the deduction of expenses from any 
recovery for the client, including a clear notification concern-
ing the client’s responsibility for expenses irrespective of any 
recovery.3 The Rules state:

[The contingent fee contract] shall state the method by 
which the fee is to be determined, including the percent-
age or percentages that shall accrue to the lawyer in the 
event of settlement, trial or appeal; litigation and other 
expenses to be deducted from the recovery, and whether such 
expenses are to be deducted before or after the contingent 
fee is calculated. The agreement must clearly notify the 
client of any expenses for which the client will be liable 
whether or not the client is the prevailing party.

See NMRA 16-105(C)(2013)(emphasis supplied).
	 Second, the contract must provide for a reasonable fee and 
charge reasonable expenses. The rule provides, in pertinent part:
		�  A. Determination of Reasonableness. A lawyer 

shall not make an agreement for, charge or collect 
an unreasonable fee or an unreasonable amount for 
expenses. The factors to be considered in determining 
the reasonableness of a fee include the following:

		�  (1) the time and labor required, the novelty and difficulty 
of the questions involved, and the skill requisite to perform 
the legal service properly;

		�  (2) the likelihood, if apparent to the client, that the 
acceptance of the particular employment will preclude 
other employment by the lawyer;

		�  (3) the fee customarily charged in the locality for similar 
legal services;

		�  (4) the amount involved and the results obtained;
		�  (5) the time limitations imposed by the client or by 

the circumstances;
		�  (6) the nature and length of the professional relation-

ship with the client;
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		�  (7) the experience, reputation, and ability of the lawyer 
or lawyers performing the services; and

		�  (8) whether the fee is fixed or contingent.
NMRA 16-105(A)(2013)(emphasis supplied).
	 We emphasize certain factors in the rule cited above since we 
believe these particularly affect the evaluation of the reasonable-
ness of a fee for property damage claims arising out of an auto 
accident. When we consider the first factor, we are mindful that 
in many situations a property damage claim may be a routine 
matter that does not involve extensive time, labor, or skill. When 
we examine the next two highlighted factors, the Committee is 
mindful that many personal injury attorneys in New Mexico do 
not charge a fee for the handling of such a claim; instead, they 
handle it at no charge because of the relatively small amount of 
money and time involved when compared to the bodily injury 
claim that accompanies most contingent fee auto accident cases. 
Essentially, it appears to be the practice that the handling of the 
property damage claim is an accommodation to the client for 
representation on the related bodily injury claim. 
	 In those situations in which liability for the property dam-
age is disputed and more extensive negotiation or litigation is 
involved, circumstances may well justify the charging of a reason-
able contingent fee; however, where the representation involves a 
relatively small amount and routine handling procedures, a much 
smaller fee, if any, may be reasonable under the circumstances. 

Issues Relating to Interest on Costs Advanced

	 Our rules contain no prohibition against the charging of 
interest on costs advanced to a client incident to litigation. Rule 
16-105(A) states only that a lawyer “shall not make an agreement 
for, charge, or collect . . . an unreasonable amount for expenses.”4 
Rule 16-105(C) provides that the written contingent fee contract 
“shall” state the method by which “litigation and other expenses 
[are] deducted from the recovery and whether such expenses are 
to be deducted before or after the contingent fee is calculated.”5 
The rule also provides: “The agreement must clearly notify the 
client of any expenses for which the client will be liable whether 
or not the client is the prevailing party.”6 Hence, the Rules offer 
no prohibition against the charging of interest on costs advanced 
to a client provided they are 1) reasonable under Rule 16-105(A) 
and 2) clearly communicated to the client in writing under Rule 
16-105(C). 
	 The Committee also believes that attorneys must be mindful 
of avoiding an arrangement with a client that impairs the lawyer’s 
duty of loyalty; that is, one that creates a conflict of interest 
between the lawyer and the client. Rule 16-107 explains that 
a conflict of interest arises if “there is a significant risk that the 
representation of [the client] will be materially limited by the 
lawyer’s responsibilities to . . . a third person or by a personal 
interest of the lawyer.” In those situations in which the client 
remains liable for the payment of costs and interest charges 
irrespective of a recovery in the underlying case, the advance-

ment of costs on interest or arranging a third-party lender for 
such costs may well cause a conflict of interest to arise between 
the lawyer and the client. If the lawyer’s personal interest in the 
client’s repayment of advanced costs and interest poses a sig-
nificant risk that the lawyer’s representation of the client will be 
materially limited, then a conflict will have arisen. If the lawyer 
does not perceive a significant risk of a material limitation on 
the representation, then there will be no conflict of interest. A 
conflict of this nature, if it arises, may be waived by the client 
under Rule 16-107 (B) if the lawyer reasonably believes that 
despite the conflict, the lawyer will be able to provide diligent 
and competent representation to the client and the client gives 
informed consent to the arrangement in writing.7 
	 The amount of interest that may be charged to a client is 
subject to the same Rule 16-105(A) factors that control the 
amount of a contingent fee that may be charged a client and 
the Inquiring Lawyer must be guided by that rule. The Com-
mittee may not provide advice on the proper amount or on the 
maximum amount of interest that may be charged to a client.
CONCLUSION
	 An attorney may charge a contingent fee in an auto accident 
related property damage case so long as the fee is reasonable 
considering, among other factors contained in Rule 16-105(A), 
the time and labor required, the novelty and difficulty of the 
questions involved, the skill requisite to perform the legal 
service properly, the fee customarily charged in the locality for 
similar legal services, and the amount involved and the results 
obtained. The Committee is not, however, able to provide ad-
vice concerning the reasonableness of any particular percentage 
for the contingent fee because that is something that requires a 
case-by-case analysis.
	 The Rules do not prohibit a lawyer’s charging a client reason-
able interest for costs advanced. What constitutes a reasonable 
interest charge is governed by the same considerations given the 
attorney’s contingent fee. The lawyer must disclose the details 
of the interest charges pursuant to Rule 16-105(C). In charging 
a client interest on costs advanced, or in securing a third-party 
lender for the advancement of such costs, the lawyer must avoid 
a conflict of interest with the client or secure informed consent 
from the client in writing. 

	 1 See NMRA 16-105(C)(2013)(prohibited contingent fee 
contracts in domestic relations and criminal cases only); 
NMRA 16-108(I)(2)(2013)(contingent fee agreements gener-
ally permitted).
	 2 See NMRA 16-105(A)(2013).
	 3 See NMRA 16-105(C)(2013).
	 4 See NMRA 16-105(A)(2013).
	 5 See NMRA 16-105(C)(2013).
	 6 See id.
	 7 See NMRA 16-107(B)(1) and (4)(2013).


