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Topic: Paying an Expert Witness on a Contingency 
Fee Basis

Rules Implicated: Rule 16-304 NMRA 2008, Fairness to op-
posing party and counsel; Rule 16-804 (H) NMRA 2008, Mis-
conduct.

At the time of publication of this opinion, the New 
Mexico Supreme Court is considering substantial revi-
sions to the New Mexico Rules of Professional Conduct 
which may affect the analysis and conclusions expressed 
herein.

Question Presented:  
	� May a lawyer pay an expert witness on a contingency fee 

basis?

Short Answer:  
	 Whether the Rules of Professional Conduct prohibit a lawyer 
from paying an expert witness on a contingency fee basis depends 
on substantive law, law which has not yet been developed in New 
Mexico. The Ethics Advisory Committee recommends adoption 
of section 117 of The Restatement (Third) of the Law Governing 
Lawyers (2000) which prohibits payment of an expert witness on 
a contingency fee basis.

Scope Of Opinion:
	 A lawyer’s obligation under a letter of protection is not ad-
dressed in this opinion.

Factual Background:	
	 The inquiring lawyer posed the question in the abstract and did 
not reveal any facts concerning the circumstances under which 
the question arose. 

Analysis:
	 Rule 16-304 (B) of the Rules of Professional Conduct is the 
applicable rule. It states that 

“A lawyer shall not . . . falsify evidence, counsel or as-
sist a witness to testify falsely, or offer an inducement 
to a witness that is prohibited by law.” 

	 The predecessor to Rule 16-304 (former Rule 7-109(C)) 
stated explicitly that “A lawyer shall not pay . . . compensation 
to a witness contingent upon the content of his testimony or the 
outcome of the case.” The explicit prohibition of a contingency 
payment to a witness is conspicuously absent in the current rule. 
The requesting lawyer questions whether the absence of the 
explicit prohibition means that it is permissible to pay a witness 
on a contingency fee basis. The Committee believes that the rule 
change does not support such a conclusion because the current 
rule is clear that substantive law is to be consulted. California’s 
Standing Committee on Professional Responsibility and Conduct 

concluded that the wording, taken from the American Bar As-
sociations’ model rule 3.4 (b), leaves the matter up to individual 
states. See Cal. State Bar Formal Opn. No. 1997-149. In Legal 
Ethics: The Lawyer’s Deskbook On Professional Responsibility, 
Chapter 3.4 (2007-2008) authors Ronald D. Rotunda and John 
S. Dzienkowski agreed, concluding that a state’s substantive law 
concerning contingency payment is “incorporated by reference” 
in Rule 16-304 (B). The authors arrived at their conclusion by 
relying on the comment that accompanies the rule, a comment 
that also appears with New Mexico’s Rule 16-304. It states that 
“the common law rule in most jurisdictions is that it is improper 
to pay an occurrence witness any fee for testifying and that it is 
improper to pay an expert witness a contingent fee.” This Commit-
tee agrees that because the comment was adopted in New Mexico 
along with the rule itself, lawyers are to look to the substantive 
law of New Mexico to determine whether the “inducement” of a 
contingency fee is “prohibited by law.” 
	 Turning to substantive law in New Mexico, it is clear that pay-
ing a fact witness on a contingency basis is prohibited because 
NMSA 1978 §38-6-4 expressly states that a fact witness “shall 
be allowed no fees for services.” To do so, therefore, would 
violate Rule 16-304 (B). Case law also specifically has declared 
that paying a fact witness contingent upon the content of the wit-
ness’s testimony constitutes professional misconduct as defined 
in Rule16-804 (H) of the Rules of Professional Conduct. Rule 
16-804 (H) defines one type of misconduct as conduct “that 
adversely reflects on [the lawyer’s] fitness to practice law.” The 
New Mexico Supreme Court stated in Matter of Anthony J. Ayala, 
102 N.M. 214, 216 (1985), that “by offering compensation to a 
witness contingent upon the content of the witness’s testimony,” 
the lawyer in that case had “engaged in conduct which adversely 
reflects upon his fitness to practice law.” Consequently, to pay a 
fact witness contingent upon the content of the testimony is to 
engage in professional misconduct under Rule 16-804 (H).
	 On the other hand, payment of an expert witness on a contin-
gency basis is not explicitly addressed in NMSA 1978 §38-6-4 
inasmuch as the statute is open to differing interpretations. There 
has been no case law clarifying this aspect of the statute. Conse-
quently, it is currently unknown whether paying an expert witness 
on a contingency fee basis violates Rule 16-304 (B) of the Rules 
of Professional Conduct. 
	 The Committee’s review of the literature reveals that a number 
of other jurisdictions have decided in their case law to prohibit 
the practice.

1
 In Massachusetts, an expert may not be paid a fee 

contingent on the outcome of a case because it might improperly 
induce the expert to testify falsely in order to earn a higher fee. 
(See New England Tel. & Tel. Co. v. Bd. of Assessors, 468 N.E. 
2d 263 (Mass. 1984)). The Massachusetts court averred in 1984 
that “[t]he majority rule in this country is that an expert witness 
may not collect compensation which by agreement was contingent 
on the outcome of a controversy.” In Tennessee, a contingency 
fee contract for services of a physician acting as a medical-legal 
expert is void as against public policy. (See Swafford v. Harris, 

1 Jurisdictions that have maintained the wording of former Rule 7-109(C) in their rules of professional conduct do not have case law 
concerning the issue because the issue does not arise. Rule 7-109 (C) clearly prohibits the payment of any witness, fact or expert, on a 
contingency fee basis obviating the need for clarifying substantive law. 
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967 S.W.2d 319 (Tenn. 1998)). In 1997, the Colorado Supreme 
Court declared that it is “a settled principle of American law [that] 
expert witnesses should not receive contingent fees.” That court 
went on to say, noting a lack of case law regarding the question, 
that “case law on the subject is sparse because this precept has 
such wide acceptance.” (City and County of Denver, Colo. v. 
Board of Assessment Appeals of State of Colo., 947 P.2d 1373 
(Colo. 1997)). Similarly, the practice is prohibited by case law 
or rule in New York, Montana, Michigan, Florida, Maine and 
Pennsylvania. Washington D.C. divides the line more finely. Its 
rule allows an expert witness to be paid a fee contingent on the 
outcome of the litigation, but not as a percentage of the amount 
actually recovered.
	 The Ethics Advisory Committee agrees that contingency fee 
payments to an expert witness should be prohibited for the same 
reasons expressed by other states. The Committee agrees with 
the Colorado Supreme Court when it said that “[i]f the expert’s 
payment is contingent on the ultimate outcome of the case, the 
witness’ own interest will become intensified, and the reliability 
of the testimony and impartiality of the expert’s position will 
be significantly weakened.” (City and County of Denver, Colo. 
v. Board of Assessment Appeals of State of Colo., 947 P.2d at 
1379.) 
	 In the absence of substantive law in New Mexico, the Ethics 
Advisory Committee therefore recommends adoption of The 
Restatement (Third) of the Law Governing Lawyers (2000) which 
forbids payment of a contingency fee to any witness. Section 117 
states:

Compensating a Witness
A lawyer may not offer or pay to a witness any consider-
ation:

	 (1) �	in excess of the reasonable expenses of the witness 
incurred and the reasonable value of the witness’s 
time spent in providing evidence, except that an 
expert witness may be offered and paid a noncon-
tingent fee;

	 (2) 	�contingent on the content of the witness’s  
testimony or the outcome of the litigation; or

	 (3) 	otherwise prohibited by law.
While New Mexico’s substantive law already clearly prohibits 
payment of a fact witness on a contingency fee basis, adoption of 
The Restatement (Third) of the Law Governing Lawyers (2000) 
§117 would make it clear that paying an expert witness on a 
contingency fee basis is also prohibited as a matter of substantive 
law. In turn, because the practice would be prohibited by law, it 
would also be clear that to do so would also violate Rule 16-304 
(B) of the Rules of Professional Conduct.
Conclusion
	 To pay a fact witness on a contingency fee basis violates Rule 
16-304 (B), and Rule 16-804 (H) as interpreted. Whether paying 
an expert witness on a contingency fee basis violates Rule 16-304 
(B) is currently unknown because New Mexico has not yet de-
clared in its substantive law whether the practice is permitted or 
prohibited. It is the considered formal opinion of the State Bar’s 
Ethics Advisory Committee that New Mexico should adopt section 
117 of The Restatement (Third) of the Law Governing Lawyers 
(2000) as its substantive law to fill that void. By doing so, lawyers 
practicing in New Mexico will have clear guidance that to pay 
an expert witness on a contingency fee basis would be to violate 
Rule 16-304 (B) of the Rules of Professional Conduct.


