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RULES IMPLICATED: Rule 16-705, Firm names and letterheads, Rule
16-701, Communications concerning a lawyer's services.

QUESTION:

Can a lawyer call the lawyer's firm "& Associates" where all lawyers are
named in the heading and "& Associates" is meant to refer to support staff and
occasional non-employee associated attorneys?

SHORT ANSWER:

Calling a business "& Associates" when all lawyers in the firm are named in
the firm name is misleading and violates NMRPC 16-705.

FACTUAL BACKGROUND:

The lawyer is a lawyer with staff including legal assistants and contract
paralegals. The lawyer on some cases associates with other lawyers sharing the fee
according to the amount of work done. The lawyer wishes to call his firm
"Lawyer & Associates." Alternatively, lawyer has a partner named "Attorney" and
wishes to name the firm "Lawyer, Attorney & Associates."

ANALYSIS:

New Mexico Rule of Professional Conduct 16-705 A states that "A lawyer
shall not use a firm name, letterhead or other professional designation that violates
Rule 16-701. Rule 16-701 prohibits statements that may directly or indirectly be
misleading concerning the lawyer's services." It is well accepted in the legal
community that an "associate" is an attorney that works for a firm. "Associates,"



at least in the legal context, do not include support staff such as legal assistants or
investigators. Numerous other jurisdictions have addressed this issue and, without
exception, stated that "associates" means lawyers and does not include staff. See
for example, Utah,

Colorado,1 Florida,2 South Carolina,3 and Arizona.4 This list is not
exhaustive.

The use of the name "Lawyer & Associates" by a sole practitioner, or
"Lawyer, Attorney & Associates" by a two-lawyer firm, is misleading to the
public in general because it implies that more lawyers are in the firm than there
actually are. This usage violates Rule 16-701.

CONCLUSION:

A lawyer may not call the firm "& Associates" when all lawyers are already
named in the firm name without violating Rule 16-701. "Associates" are lawyers
who are employees of the firm, not legal assistants and not other lawyers who
merely associate with the firm for specific cases. Appending "& Associates"
implies that there are yet more lawyers in the firm than those named.

1 http://www.cobar.org/static/comms/ethics/fo/fo_8.htm
2 The Florida Bar v. Fetterman, 439 So.2d 835 (Fla., 1983)
3 In the Matter of Mitchell, 614 S.E.2d (SC, 2005)
4 http://azbar.org/EthicsOpinions    Opinion 90-1.
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